Wallets


Een digitale portemonnee

Digitale portemonnee
Bitcoins staan niet op uw computer thuis of op andere apparaten die u hiervoor gebruikt zoals een ipad of mobiele telefoon. Bitcoins bestaan enkel in het Bitcoin netwerk. Vergelijk het met een gmail of hotmail mailaccount. De emails die u daarmee ontvangt of verstuurd staan niet op uw computer thuis. Immers als u uw computer afsluit en bijvoorbeeld op een laptop opnieuw inlogt, kunt u bij al uw mails. Dit is hetzelfde met Bitcoins.

Bitcoins staan niet op uw computer maar zogezegd in 'de cloud' op het internet of in het Bitcoin netwerk. U heeft een digitale portemonnee nodig om uw Bitcoins te kunnen gebruiken, een zogenaamde wallet. Een wallet is te vergelijken met een digitale beurs waar u geld in kunt stoppen en uithalen om te betalen. Met uw wallet kunt u zien hoeveel Bitcoins u bezit, kunt u ze overmaken of er mee betalen. Technisch bevat uw wallet enkel het wachtwoord om bij uw Bitcoins in het netwerk te kunnen komen. Het verstandig omgaan met uw wallet is dus erg belangrijk. Net als een echte portemonnee vervangt u af en toe uw wallet voor een nieuwe en sluit u uw Bitcoins daarin over. Dit doet u niet omdat de oude is versleten maar om veiligheidsredenen. Wachtwoorden af en toe vervangen is immers goede gewoonte.

Het beheren van Bitcoins op uw computer brengt enkele risico's met zich mee. Door de toegenomen populairiteit van Bitcoin zijn enkele schadelijke programma's verspreid die op zoek zijn naar wachtwoorden of meekijken met wat u op uw computer doet. Wanneer u niet goed weet of uw computer virussen of spyware bevat is het niet verstandig om uw computer te gebruiken voor grote hoeveelheden Bitcoins. Indien u veel Bitcoins wilt beheren is het verstandig een nieuwe installatie van uw computer te overwegen en virusscanners te installeren. Voor zeer grote hoeveelheden is het verstandig uit te wijken naar gespecialiseerde wallets.

Er zijn verschillende soorten wallets die u kunt gebruiken, met verschillende eigenschappen.

Op uw computer

Met een Bitcoin wallet op uw computer kunt u uw Bitcoins vanaf uw computer beheren en gebruiken. Hiervoor zijn verschillende programma's beschikbaar. Het oorspronkelijke Bitcoin programma wat is gemaakt door de uitvinder van Bitcoin is zeer veilig en draagt bij aan de stabiliteit van het netwerk. U kunt het hier downloaden. Het installeren neemt veel ruimte in beslag en duurt om deze reden wel erg lang. Een lichtere variant is MultiBit.

Op een mobiel apparaat

Op een smartphone of tablet kunt u Bitoin ideaal gebruiken. Met de ingebouwde camera kunt u Bitcoin-ontvangstadressen scannen met zogenoemde QR-codes. Hierdoor hoeft u bij het doen van een betaling niet het ontvangstadres over te nemen maar alleen te scannen. U heeft hiervoor een wallet op uw telefoon of tablet nodig. Veelgebruikte wallets voor android zijn BLockChain en Mycelium, voor blackberry is er de Bitcoin Wallet van Andreas Schildbach. Voor Apple producten is er de bitwallet en bijvoorbeeld de wallet van BlockChain. Voor Microsoft producten is er Copay. Op deze pagina kunt u uit veel meer wallets kiezen voor uw apparaat of systeem.

Online wallets

Op verschillende websites kunt u een wallet aanmaken en gebruiken. Deze wallets zijn vaak zeer gebruiksvriendelijk en snel in te stellen en te gebruiken. Het zijn gewoon internetpagina's waarop u rondklikt. Het nadeel van het bewaren van Bitcoins met een wallet op een website is dat uw Bitcoins in handen zijn van de eigenaren van die website. Voor kleine hoeveelheden is dit geen probleem als u kiest voor gerenommeerde websites.
Een veelgebruikte webwallet is BlockChain.

Paper wallets

Een paper wallet is een afdruk van uw geheime wachtwoord op papier. Dit wachtwoord bestaat uit een lange reeks letters en cijfers en wordt weergegeven als deze reeks of bijvoorbeeld als een QRcode. In het wachtwoord zit het ontvangstadres waarop Bitcoins voor dit adres ontvangen kunnen worden versleuteld. Dus met een afdruk van het wachtwoord kunt u altijd bij de Bitcoins op dit adres en Bitcoins toevoegen indien u Bitcoins naar het ontvangstadres stuurt. Een veilig aangemaakte paper wallet is niet door kwaadwillenden te stelen waardoor uw Bitcoins net zo veilig zijn als de plek waar uw de afdruk bewaart. Bijvoorbeeld in een (bank)kluis.

Wanneer u een paper wallet aanmaakt op uw computer is het veiligheidsniveau niet beter dan dat van uw computer zelf (zie boven). Het maken van een 100% veilige paper wallet vergt daarom speciale voorzorgsmaatregelen en is op dit moment nog niet erg gebruiksvriendelijk. Wel zijn er inmiddels manieren om grote hoeveelheden Bitcoins eenvoudig volkomen veilig te bewaren op een computer die niet is aangesloten op het internet.

Lees meer over de veiligheid van de Bitcoin technologie.
LinkedIn Twitter Facebook Google Reddit Email