Techniek


Woe werkt Bitcoin?

In principe is Bitcoin een enorme grootboekrekening. Een lange lijst van alle Bitcoin transacties die iedereen kan inzien. In het grootboek staat bijvoorbeeld dat Jan één Bitcoin bezit en dat Els ook één Bitcoin bezit. Nadat Jan 0,5 Bitcoin heeft overgemaakt aan Els is de nieuwe stand van het grootboek dat Jan nog maar 0,5 BTC bezit en Els 1,5.

Doordat de computers die zijn aangesloten op het netwerk een kopie bevatten van de laatste versie het grootboek is het vervalsen van bitcoins bijna onmogelijk. Het is daarvoor namelijk nodig om op een zeer groot aantal computers de grootboekrekeningen tegelijkertijd aan te passen. Dit is zelfs onmogelijk met supercomputers of zogenaamde quantum computers. Het Bitcoin netwerk is namelijk het grootste netwerk ter wereld als we kijken naar de hoeveelheid rekenkracht waarover het beschikt. Het netwerk is inmiddels krachtiger dan alle supercomputers ter wereld bij elkaar met als gevolg dat het vervalsen van een bitcoin voor niemand meer haalbaar is.

Websites zoals BlockChain zijn gespecialiseerd in het weergeven van de Bitcoin grootboekrekening en het tonen van alle transacties. De naam blockchain is afkomstig van de naam die is gegeven aan de database die het grootboek achter Bitcoin vormt. Lees alles over blockchain op de zusterpagina van deze website: www.watisblockchain.nl.

Hoe zit het dan met anonimiteit?

Nu zult u zich afvragen hoe, als alle transacties publiekelijk zijn in te zien, de anonimiteit van Jan en Els uit het voorbeeld is gewaarborgd. Dit is eenvoudig. In plaats van namen te gebruiken van echte personen, hier Jan en Els, gebruikt Bitcoin lange tekenreeksen, zogenaamde hashfuncties of kort hash. Dit zijn adressen die niet direct zijn verbonden aan uw identiteit. Een dergelijk adres (hash) ziet er bijvoorbeeld zo uit:

1NkbuV2VLU2u8s1Y2kSA3YqXBb1ty6x6Up

Uw identiteit is te verbinden aan uw bitcoins als u bijvoorbeeld een transactie doet met een partij die in bezit is van uw identiteitsgegevens. In veel gevallen is dit dus het geval. Wanneer u bijvoorbeeld Bitcoins koopt met iDeal, dan is het voor instanties mogelijk te achterhalen dat dit uw transactie was door uw gegevens op te vragen bij uw bank. In heel veel gevallen is het uiteraard geen enkel probleem dat uw transacties niet volledig anononiem gebeuren. Het vergt uitgebreide voorzoorgsmaatregelen om volledig anoniem met Bitcoin te betalen.

Wat maakt Bitcoin zo bijzonder?

Het bijzondere aan Bitcoin is dat u kunt betalen of worden betaald (overmaken en ontvangen) zonder dat u vertrouwen nodig heeft in de betrokken partij. Met een bank, een creditcard maatschappij of bijvoorbeeld paypal is het in principe onzeker of het geld daadwerkelijk aankomt. Er zijn veel voorbeelden waarbij gebruikers hun geld en of goederen zijn kwijtgeraakt bij een geschil. De huidige financiële instellingen hebben mogelijkheden uw betalingen te weigeren, in te trekken of opdracht te geven uw goederen te vernietigen.

Verder zijn veel landen uitgesloten van het financiële verkeer zoals wij dit kennen omdat creditcard maatschappijen geen toegang verlenen tot hun diensten binnen die landen en er geen banken zijn waar mensen uit deze landen een rekening kunnen openen. Deze mensen stuiten op veel moeilijkheden bij het doen van eenvoudige geldzaken of bijvoorbeeld het beginnen van een bedrijfje.

Een Bitcoin transacite is definitief, onomkeerbaar, niet te vervalsen en binnen luttele seconden gereed. Wereldwijd. Door de decentrale eigenschappen van Bitcoin is als het ware het vertrouwen ook gedecentraliseerd. Dit samen heeft belangrijke voordelen boven de oude systemen.

Waar komen bitcoins vandaan?

Op het Bitcoin netwerk zijn zeer veel gespecialiseerde computers aangesloten die ervoor zorgen dat alle transacties veilig zijn opgeborgen. In de vergelijking van Bitcoin met een grootboek kunnen deze computers aangemerkt worden als de accountants. De beloning die deze computers ontvangen voor hun werk halen ze uit de vrijwillige honorariums die gebruikers meesturen met hun betalingen.

Naast deze vergoeding voor het beveiligen van het grootboek worden elke 10 minuten enkele Bitcoins vrijgegeven naar deze accountants. Dit is de manier waarop bitcoins in omloop worden gebracht. Tot het jaar 2140 zal dit proces langzaam afbouween tot alle bitcoins, 21 miljoen, in omloop zijn gebracht. Het verkrijgen van deze nieuwe bitcoins is te vergelijken met het delven van goud. Om deze reden worden deze computers die het netwerk veilig houden ook wel miners genoemd. Het delven van Bitcoins wordt tegenwoordig op gespecialiseerde computers gedaan en vereist zeer veel gespecialiseerde kennis.

Bijzondere software

De eerste versie van het Bitcoin computerprogramma, wat alle essentiele eigenschappen bevatte, was niet groter dan c.a. 30.000 regels programmacode. Vergeleken met de systemen die banken draaiende houden is dit buitengewoon weinig. Banken bestaan bij de gratie van grote legacy systemen opgebouwd uit miljoenen regels code. En iedere bank doet dit op haar eigen manier. Met eigen miljoenen regels code.

Vergelijk het met het constant redigeren van de tekst in één mooi gebonden boek voor iedere lezer tegelijk met Bitcoin en het beheren van de teksten in alle boeken van een hele bibliotheek voor elke bank opnieuw. Wereldwijd gezien een grote besparing op het onderhoud, beveiligen en vernieuwen van alle transactiesoftware van banken. Tevens is door het openbare karakter de noodzaak van kostbare audits niet meer nodig. Een groep programmeurs en enthousiastelingen houden de Bitcoin software vrijwillig bij en in de toekomst zal met Bitcoin dezelfde functionaliteit als we nu van banken hebben decentraal worden aangeboden. Tegen dit soort innovaties is geen enkele risicomanager ter wereld opgewassen.
LinkedIn Twitter Facebook Google Reddit Email